Populära friluftsaktiviteter på semestern

Längtar du ut i naturen och att göra roliga utomhusaktiviteter. Friluftsliv bidrar med många positiva hälsoeffekter på både kropp och själ. Tack vare allemansrätten kan vi njuta av naturen på många platser i Sverige, vilket ger oss möjlighet till ett aktivt friluftsliv med till exempel camping, vandring, fiske, kanotpaddling, klättring.

I Sverige är allemansrätten en viktig rättighet som ger oss friheten att njuta av naturens skönhet utan att behöva söka tillstånd från markägare. Det innebär att det finns gott om möjligheter för friluftsliv över hela landet, oavsett vilken typ av utomhusaktivitet du föredrar. Men det är viktigt att komma ihåg att ansvarsfullt utnyttjande av allemansrätten är avgörande för att bevara naturens skönhet. För att respektera naturen måste du följa riktlinjerna och inte skada träd eller störa djurlivet, särskilt i områden med ung eller nyplanterad skog, samt följa särskilda regler i skyddade områden som naturreservat och nationalparker.

Camping

Camping är ett fantastiskt sätt att tillbringa tid i naturen och koppla av. Det finns många campingplatser runt om i Sverige som erbjuder olika typer av boendealternativ, från enkla tältplatser till mer bekväma stugor eller husvagnar. Innan du ger dig iväg, se till att du har packat rätt kläder och utrustning som tält, sovsäck, campingstolar och -bord, samt en campingkök för att tillaga mat. Det är också viktigt att läsa på om vilka lokala regler som gäller i naturområdet du ska vistas. Om du vill ha mer bekväm camping finns det ett flertal platser i Sverige där man kan få “glamping” (lyx camping).

Här är fem av Sveriges bästa campingplatser:

 1. Lökholmen Camping, Strömstad: Belägen på en egen ö i närheten av Strömstad, erbjuder denna campingplats en fantastisk utsikt över havet och en avkopplande atmosfär. Det finns många aktiviteter att delta i, som vandring, cykling och paddling.
 2. First Camp Tylösand, Halmstad: Belägen i närheten av en av Sveriges mest kända stränder, Tylösand, är denna campingplats en av de mest populära i landet. Den har utmärkta faciliteter, inklusive ett poolområde, lekplats och restaurang.
 3. Klarälvens Camping, Sysslebäck: Belägen i vackra Värmland, vid floden Klarälven, är denna campingplats perfekt för en aktiv semester. Det finns gott om vandrings- och cykelvägar i området, samt möjlighet att paddla kanot på floden.
 4. Gullbrannagården Camping, Halmstad: Belägen i en vacker tallskog, erbjuder denna campingplats utmärkta faciliteter och en avkopplande atmosfär. Det finns en lekplats för barnen, en bastu och en grillplats.
 5. Laxarby Camping, Bengtsfors: Belägen vid sjön Laxsjön i Dalsland, är denna campingplats en utmärkt utgångspunkt för att utforska området. Det finns gott om aktiviteter att delta i, som fiske, kanotpaddling och vandring.

Vandring

Vandring är en annan populär utomhusaktivitet som du kan njuta av i Sverige. Det finns många olika vandringsleder runt om i landet som passar för både nybörjare och mer erfarna vandrare. Innan du ger dig iväg, se till att du har packat rätt utrustning som vandringskängor, vattenflaska, solskydd, kläder som passar för vädret och en karta eller GPS.

 1. Kungsleden – En 450 km lång vandringsled i norra Sverige, som sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder.
 2. Sörmlandsleden – En 1 000 km lång vandringsled i Södermanland som tar dig genom en variation av skogar, sjöar och kulturlandskap.
 3. Bohusleden – En 370 km lång vandringsled som sträcker sig från Strömstad till Göteborg genom vacker natur, med sjöar, skogar och klippor.
 4. Österlenleden – En 180 km lång vandringsled i Skåne som tar dig genom det vackra landskapet Österlen, med stränder, kullar och ängar.
 5. Sjuhäradsleden – En 350 km lång vandringsled som tar dig genom Västergötlands kultur- och naturlandskap, med historiska platser och vacker natur.
 6. Höga Kusten-leden – En 130 km lång vandringsled i Höga Kusten-området i norra Sverige, med imponerande kustlandskap och vackra skogar.
 7. Pilgrimsleden – En 1 000 km lång vandringsled som tar dig genom Sverige, från Sundsvall i norr till Ystad i söder, och följer i pilgrimernas fotspår.
 8. Kuststigen – En 300 km lång vandringsled längs med Östersjökusten, från Helsingborg till Kivik, med en variation av kustlandskap och naturupplevelser.
 9. Upplandsleden – En 448 km lång vandringsled som tar dig genom Upplands vackra landskap med kulturhistoriska platser, sjöar och skogar.
 10. Bergslagsleden – En 280 km lång vandringsled som tar dig genom Västmanlands, Örebro och Dalarnas landskap, med sjöar, skogar och vacker natur.
 11. Storliden – ligger i Jämtlands län. 
 12. Glasskogens naturreservat – Värmlands största naturreservat. 

Kajak & Kanotpaddling

Kanot och kajakpaddling är ett härligt sätt att utforska naturen på vatten. Aktiviteten är både avkopplande och spännande samt ger en bra koordination och balans. Det är viktigt att ha med bra utrustning som flytväst, paddlar och vattentät väska för mat och extrakläder.

Här är en lista över fem platser i Sverige där man kan hyra kajak eller kanot:

 1. Stockholm: Det finns flera företag som erbjuder kajak- och kanotuthyrning i Stockholm, bland annat Långholmen Kajak, Kajak och Uteliv och Stockholms Kajakuthyrning.
 2. Göteborg: Vid Göta älv finns flera företag som hyr ut kajaker och kanoter, som till exempel Göteborgs Kajakuthyrning och Majorna Kajak.
 3. Mariestad & Karlstad: Vänern är Sveriges största insjö och här finns flera platser där man kan hyra kajak eller kanot, som till exempel Vänern Outdoor i Mariestad och Kanotcenter i Karlstad.
 4. Dalarna: I Dalarna finns flera sjöar och vattendrag där man kan paddla kanot eller kajak. Företag som hyr ut utrustning inkluderar bland annat Dalarna Outdoor i Tällberg och Dalarna Aktiviteter i Leksand.
 5. Skåne: I Skåne finns flera sjöar och vattendrag där man kan hyra kajak eller kanot. Några exempel på företag som erbjuder uthyrning är Skåneleden Outdoor i Kristianstad och Kajakuthyrning Skåne i Malmö.

Fiske

Fiske är en avkopplande utomhusaktivitet som är perfekt för att komma bort från vardagsstressen. Sverige har många sjöar och vattendrag som erbjuder bra fiskemöjligheter. Innan du ger dig iväg, se till att du har rätt fiskeutrustning och tillstånd att fiska i det område du tänkt besöka.

Här är fem platser i Mellansverige där man kan fiska:

 1. Mälaren: Mälaren är en av Sveriges största sjöar och sträcker sig från Stockholm till Västerås. Här kan man fånga flera olika fiskarter, inklusive abborre, gädda, gös och sik.
 2. Dalälven: Dalälven är en av Sveriges längsta älvar och rinner genom Dalarna och Gästrikland. Här kan man fiska efter lax, öring, harr och andra fiskarter.
 3. Hjälmaren: Hjälmaren är en stor sjö som sträcker sig mellan Närke, Västmanland och Örebro län. Här kan man fiska efter bland annat gädda, abborre, gös och sik.
 4. Vättern: Vättern är Sveriges näst största sjö och ligger i Jönköpings och Örebro län. Här kan man fånga olika fiskarter som sik, röding, öring och gädda.
 5. Kolmården: Kolmården ligger strax söder om Norrköping och är känt för sitt stora djur- och nöjesfält. Här finns också flera sjöar där man kan fiska efter abborre, gädda och andra fiskarter.